Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Fond prevádzky, údržby a opráv – tvorba a použitie v podmienkach miest a obcí

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Obec okrem peňažných fondov, ktoré vytvára na základe oprávnenia v súlade so zákonom č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“) a zákonom č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy“) má povinnosť ­tvoriť fond prevádzky, opráv a údržby.

Povinnosť obce tvoriť fond prevádzky, opráv a údržby je ustanovená v predpisoch, ktorými sú:

  1. zákon č. 443/2010 Z. z. o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní v z. n. p. (ďalej len „zákon o dotáciách na rozvoj bývania“),
  2. zákon č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 182/1993 Z. z.“).

Podľa ustanovenia § 18 ods. 2 zákona č. 443/2010 Z. z. vlastník nájomného bytu má povinnosť tvoriť fond prevádzky, údržby a opráv.

! Upozornenie: Povinnosť vytvárať fond prevádzky, údržby a opráv platí aj pre obec, ktorá vlastní byty a je rovnakým vlastníkom ako každý iný vlastník s rovnakými právami a povinnosťami.

Povinnosť vytvárať fond prevádzky, údržby a opráv vyplýva aj zo zákona č. 182/1993 Z. z.

Tvorba a použitie fondu prevádzky, údržby a opráv

Podľa ustanovenia § 18 ods. 2 zákona č. 443/2010 Z. z. vlastník nájomného bytu má povinnosť tvoriť fond prevádzky, údržby a opráv ročne minimálne vo výške 0,5 % nákladov na obstaranie nájomného bytu.

Z tohto zákona vyplýva aj povinnosť platiť preddavky do fondu prevádzky, opráv a údržby vo výške určenej vlastníkmi bytov a nebytových priestorov väčšinou hlasov, bez ohľadu na výšku nájomného, ktoré vlastníkovi poukazujú nájomníci bytov.

Obec v postavení vlastníka bytu musí tvoriť fond prevádzky, údržby a opráv v zákonom stanovenej minimálnej výške pri podmienkach, ktoré si sama zadefinuje v internej úprave.

! Odporúčanie: Je vhodné, aby si obec stanovila podmienky pre tvorbu fondu prevádzky, údržby a opráv. Uvedené zákony nestanovujú maximálnu výšku tvorby fondu prevádzky, údržby a opráv, toto rozhodnutie je ponechané na obec ako vlastníka bytov a na jej internú úpravu.

Z ustanovenia § 6 ods. 1 ­zákona č. 182/1993 Z. z. vyplýva, že na správu bytového domu sa musí zriadiť:

  • buď spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, alebo
  • sa správa bytového domu zabezpečuje prostredníctvom správcu, ak vlastníci bytov a nebytových priestorov uzatvoria zmluvu o výkone správy s takouto právnickou alebo fyzickou osobou (správcom), najmä s bytovým družstvom.

Pozn. autora: Pod správou domu sa rozumie obstarávanie služieb a tovaru, ktorými správca alebo spoločenstvo zabezpečuje pre vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome okrem iných činností aj prevádzku, údržbu, opravy a udržiavanie spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, priľahlého pozemku a príslušenstva.

Obec ako vlastník bytov v bytovom dome je povinná zabezpečovať správu bytového domu v súlade a za podmienok stanovených zákonom č. 182/1993 Z. z.

Obec môže správu bytového domu zabezpečovať sama alebo môže mať svojho správcu bytov, t. j. organizáciu na tento účel zriadenú alebo založenú (právna forma záleží len na rozhodnutí obce).

Podľa ust. zákona č. 182/1993 Z. z. správca je povinný sledovať úhrady za plnenia a úhrady preddavkov do fondu prevádzky, údržby a opráv od vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome a vymáhať vzniknuté nedoplatky.

V ďalšej časti príspevku sa budeme venovať v praktických príkladoch tvorbe a použitiu fondu prevádzky, údržby a opráv podľa § 18 ods. 2 zákona č. 443/2010 Z. z., podľa ktorého obec ako vlastník bytu postaveného z dotácií v súlade s cit. zákonom má povinnosť tvoriť fond prevádzky, údržby a opráv.


Vzor č. 1:

Vzor internej úpravy – ustanovenia o tvorbe fondu prevádzky, opráv a údržby:

Čl. xxx – Tvorba fondu prevádzky, opráv a údržby

  1. Fond prevádzky, opráv a údržby sa tvorí z prostriedkov obce, a to získaných v rámci úhrad za užívanie bytov od nájomcov bytov.
  2. Výšku tvorby fondu prevádzky, opráv a údržby schvaľuje obecné zastupiteľstvo. Výška tvorby sa stanovuje tak, aby fond prevádzky, opráv a údržby zabezpečoval finančné zdroje na opravy a údržbu bytového domu, nájomných bytov a nebytových priestorov v bytovom dome.
  3. Výška tvorby fondu prevádzky, opráv a údržby sa určuje v minimálnej výške 0,5 % nákladov na obstaranie bytu.
  4. O zvýšení tvorby fondu prevádzky, opráv a údržby do m
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály