Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Evidencia žiadostí o sprístupnenie informácií podľa § 20 zákona o slobode informácií

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Za účelom možnosti kontroly vybavovania žiadostí, ako aj za účelom zhromažďovania údajov o najčastejšie vyžiadaných informáciách, povinná osoba vedie evidenciu žiadostí podľa § 20 zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v znení neskorších predpisov (ďalej len "infozákon").

Evidencia žiadostí o sprístupnenie informácií podľa § 20 zákona o slobode informácií
JUDr.
Renáta
Považanová
Evidencia žiadostí podľa § 20 infozákona obsahuje najmä tieto údaje:
a)
dátum podania žiadosti,
b)
vyžiadanú informáciu a navrhovaný spôsob poskytnutia informácie,
c)
výsledok vybavenia žiadosti (poskytnutie informácií, vydanie rozhodnutia alebo postúpenie žiadosti),
d)
podanie opravného prostriedku.
Žiadosť o sprístupnenie informácií
Informácie sa žiadajú na základe podanej žiadosti o sprístupnenie informácií, ktorú možno podať viacerými spôsobmi - písomne, ústne, faxom, elektronickou poštou (napr. e-mailom, prostredníctvom elektronického formulára na stránke povinnej osoby alebo v elektronickej podobe podľa osobitného predpisu o elektronickej podobe výkonu verejnej moci) alebo iným technicky vykonateľným spôsobom. Je dôležité uviesť, že elektronicky či faxom podanú žiadosť netreba dodatočne (do troch dní) dopĺňať aj v písomnej podobe. Medzi iné technicky vykonateľné spôsoby možno považovať podanie žiadosti telefonicky, ktorej podanie spíše príslušný zamestnanec, ktorý žiadosť prijal.
Žiadosť o sprístupnenie informácií musí spĺňať konkrétne zákonom ustanovené náležitosti:
a)
zo žiadosti musí byť zrejmé, ktorej povinnej osobe je určená, t.j. žiadateľ najčastejšie priamo v žiadosti označí povinnú osobu jej názvom. Taktiež zo zaslania žiadosti na e-mailový, poštový či faxový kontakt konkrétnej povinnej osobe je zrejmé, ktorému subjektu je žiadosť určená. Zákon nevyžaduje presné označenie povinnej osoby. V prípade, že žiadateľ označí adresáta nepresným či neaktuálnym názvom (napr. ako adresáta označí len konkrétne oddelenie povinnej osoby alebo namiesto mesta označí adresáta názvom mestský úrad), nie je to prekážkou pre vybavenie žiadosti;
b)
meno a priezvisko žiadateľa - fyzickej osoby a názov alebo obchodné meno žiadateľa - právnickej osoby, resp. fyzickej osoby - podnikateľa; právnická osoba uvádza sídlo zapísané v obchodnom registri, resp. v inom príslušnom registri (napr. register občianskych združení), živnostník uvádza názov zapísaný v živnostenskom registri;
c)
adresa pobytu v prípade žiadateľa - fyzickej osoby alebo sídlo žiadateľa - právnickej osoby; právnická osoba uvádza sídlo zapísané v obchodnom registri, resp. v inom príslušnom registri,
d)
uvedenie ktorých informácií sa žiadosť týka - aké informácie žiadateľ požaduje a
e)
aký spôsob sprístupnenia informácií žiadateľ navrhuje.
Pokiaľ by žiadosť neobsahovala niektorú z obligatórnych náležitostí, povinná osoba bezodkladne vyzve žiadateľa, aby v určenej lehote neúplnú žiadosť doplnil. Určená lehota nesmie byť kratšia ako sedem dní. Zároveň, povinná osoba poučí žiadateľa ako treba doplnenie urobiť. Ak napriek tejto výzve nedôjde k doplneniu chýbajúcej informácie a informáciu nemožno pre tento nedostatok sprístupniť, povinná osoba žiadosť odloží.
Dátum podania žiadosti
Žiadosť je podaná dňom, keď bola oznámená povinnej osobe príslušnej vo veci konať. Podaním žiadosti dochádza k začatiu konania o sprístupnenie informácií, a to v zmysle § 18 ods. 1 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov (ďalej len "správny poriadok"). Za deň podania žiadosti sa nepovažuje dátum jej podania na poštovú prepravu, ale dátum doručenia žiadosti povinnej osobe. Za riadne doručenú žiadosť sa považuje aj žiadosť doručená niektorému z orgánov, resp. zástupcov orgánov povinnej osoby (napr. v prípade doručenia žiadosti poslancovi mestského zastupiteľstva, komisii mestského zastupiteľstva a pod.)
Deň podania žiadosti má význam z hľadiska možnosti počítania lehoty na jej vybavenie, ktorá sa začína počítať prvým dňom nasledujúcim po dni jej doručenia povinnej osobe, tzn. do lehoty na vybavenie žiadosti sa deň jej doručenia povinnej osobe nezapočítava.
Žiadateľ má právo od povinnej osoby požadovať písomné potvrdenie podania žiadosti a tiež oznámenie predpokladanej výšky úhrady za sprístupnenie informácií. Oznámenie predpokladanej výšky úhrady sa bude týkať predovšetkým tých žiadostí, pri ktorých žiadateľ bude požadovať sprístupnenie väčšieho rozsahu informácií hlavne v písomnej podobe, kde možno predpokladať, že vybavenie takejto žiadosti bude spojené so vznikom materiálnych nákladov, napr. na vyhotovenie fotokópií.
Vyžiadaná informácia
Zákon explicitne neustanovuje, čo konkrétne sa považuje za informáciu podliehajúcu povinnosti jej sprístupnenia. Čo však podlieha pod zákonnú povinnosť sprístupňovania, a teda, čo sa považuje za informáciu v zmysle infozákona, možno vyvodiť z jeho § 3 ods. 1 infozákona podľa ktorého, každý má právo na prístup k informáciám, ktoré majú povinné osoby k dispozícii.
Informáciou na účely infozákona je teda akýkoľvek údaj, ktorým povinná osoba disponuje a ktorý nepodlieha obmedzeniu prístupu k informáciám podľa § 8 až 11 tohto zákona alebo podľa osobitného predpisu, a to bez ohľadu na formu, ktorou je táto informácia zachytená (hmotný nosič informácie). Samotný infozákon je totiž aplikáciou práva na informácie, ktoré je zakotvené v čl. 26 Ústavy SR, ktorý garantuje právo na informácie, ich vyhľadávanie, ako aj šírenie.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.