Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Dovolenka v otázkach a odpovediach

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Obsahom článku sú odpovede na mnohé otázky zamestnávateľov v nadväznosti na problematiku dovolenky podľa zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov.

? Otázka č. 1:

Môže zamestnanec čerpať dovolenku aj počas skúšobnej doby?

Zamestnanec v skúšobnej dobe môže čerpať dovolenku. Dĺžka dovolenky predstavuje jednu dvanástinu dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní. Už po odpracovaní najmenej 21 dní má zamestnanec, bez ohľadu na skúšobnú dobu, nárok na dovolenku za odpracované dni.

Na to, aby si zamestnanec mohol nárok na vzniknutú dovolenku vyčerpať, mal by spravidla najskôr odpracovať u zamestnávateľa 60 dní. Žiadne ustanovenie Zákonníka práce však nebráni tomu, aby sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodli, že zamestnávateľ vzniknutý nárok na dovolenku povolí čerpať aj pred uplynutím 60-tich dní. Je to výlučne na dohode zamestnávateľa a zamestnanca.

Uvedené vyplýva z ust. § 105 Zákonníka práce, ktorý znie: „Zamestnancovi, ktorému nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, patrí dovolenka za odpracované dni v dĺžke jednej dvanástiny dovolenky za kalendárny rok za každých 21 odpracovaných dní v príslušnom kalendárnom roku.“

Ak nastane situácia, že zamestnanec zotrvá u zamestnávateľa v pracovnom pomere len do konca skúšobnej doby, ešte pred jej skončením si môže vyčerpať príslušnú časť dovolenky, na ktorú mu vznikol nárok. Zamestnancovi nárok na dovolenku nevznikne, ak sa jeho pracovný pomer skončil predtým, ako zamestnanec stihol odpracovať 21 dní.

* * *

? Otázka č. 2:

V decembri 2016 dosiahne zamestnanec vek 33 rokov. Musí naďalej preukazovať, že odpracoval 15 rokov?

Podľa ust. § 103 ods. 2 Zákonníka práce „Dovolenka zamestnanca, ktorý do konca príslušného kalendárneho roka dovŕši najmenej 33 rokov veku, je najmenej päť týždňov.“

Ako z uvedeného vyplýva, nárok na dlhšiu dovolenku je podmienený iba dovŕšením 33 rokov veku. Na to, aby zamestnancovi vznikol nárok na 5 týždňov dovolenky stačí, aby zamestnanec dosiahol vek 33 rokov k 31. 12. toho roku, v ktorom dosiahol predpísaný vek. V minulosti Zákonník práce vyžadoval aj preukázanie, že zamestnanec odpracoval 15 rokov po dovŕšení 18. roku veku, avšak toto už nie je v súčasnosti potrebné.

* * *

? Otázka č. 3:

Ustanovuje Zákonník práce povinnosť zamestnankyni/zamestnancovi vyčerpať dovolenku pred tým, ako nastúpi na materskú/rodičovskú dovolenku, prípadne po skončení materskej/rodičovskej dovolenky?

Predmetnú otázku si kladie mnoho zamestnávateľov. Zákonník práce, ani iný predpis, neukladá zamestnancovi/zamestnankyni povinnosť, aby si vyčerpal/la dovolenku, na ktorú mu/jej vznikol nárok pred nástupom na rodičovskú/materskú dovolenku.

Je však zvykom, že väčšina zamestnávateľov uprednostňuje, aby si zamestnanec/zamestnankyňa vyčerpal/la dovolenku, na ktorú mu/jej vznikol nárok pred nástupom na rodičovskú/materskú dovolenku.

Zákonník práce v §113 ods. 3 ustanovuje, že „Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.“

Nárok zamestnankyne/zamestnanca na dovolenku, aj napriek jej nevyčerpaniu v stanovenom termíne, teda nezanikne. Zamestnanec má možnosť v takomto prípade čerpať dovolenku aj neskôr.

Podľa § 112 ods. 2 Zákonníka práce nesmie zamestnávateľ určiť čerpanie dovolenky počas trvania doby rodičovskej/materskej dovolenky.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály