Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Dotácie zo štátneho rozpočtu a z rozpočtov obcí

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Dotácie predstavujú peňažné prostriedky, ktoré majú charakter platby, ktorú jednotlivec alebo inštitúcia poskytuje inému jednotlivcovi alebo inštitúcii bez nároku na protihodnotu. Dotácie môžu byť účelové (presne vymedzené použitie) alebo neúčelové (využitie nie je presne definované, možno ju použiť na akékoľvek výdavky). Dotácia môže byť poskytnutá v čiastočnej výške alebo v plnej výške podľa žiadosti žiadateľa o dotáciu. Dotácie sa spravidla poskytujú na presne vymedzené úlohy alebo účely za vopred stanovených podmienok.

Ak poskytnutá dotácia nebude použitá na presne stanovený účel v súlade so zmluvou o poskytnutí dotácie, musí byť vrátená (alebo jej časť) poskytovateľovi dotácie.

Dotácie zo štátneho rozpočtu

Dotácie poskytované zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky alebo z prostriedkov Európskej únie v súčasnosti chápeme ako určitú formu podpory podľa určených priorít v rôznych rozvojových programoch.

Poskytovanie dotácií a príspevkov zo štátneho rozpočtu právnickým a fyzickým osobám sa riadi § 8 ods. 2 zákona č. 523/2004 Z .z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.

Dotácie zo štátneho rozpočtu poskytuje správca kapitoly alebo orgán štátnej správy. Správca kapitoly, z ktorej sa dotácia bude poskytovať vo všeobecne záväznom právnom predpise stanoví rozsah a ďalšie podmienky poskytovania dotácií a spôsob ich poskytovania.

Dotácie sa poskytujú na základe žiadosti, ktorú je žiadateľ povinný riadne vyplniť a v ktorej jasne definuje účel použitia dotácie, dôvod, prečo o dotáciu žiada, pre koho je dotácia určená, na aký druh výdavkov dotáciu žiadateľ žiada, podrobný rozpočet projektu (akcie), formu spoluúčasti, prípadne výšku spoluúčasti.

Prílohou žiadosti sú doklady preukazujúce splnenie podmienok na poskytnutie dotácie, ktoré správca kapitoly požaduje vo všeobecne záväznom nariadení alebo vo výzve o poskytovaní dotácie.

Použitie dotácií podlieha povinnému ročnému zúčtovaniu so štátnym rozpočtom, ktorého spôsob určuje ministerstvo financií a z toho dôvodu treba poskytnutú dotáciu zo štátneho rozpočtu zúčtovať do konca aktuálneho rozpočtového roka, výnimku tvoria špecifické dotácie na kapitálové výdavky, ktoré je možné použiť aj v nasledujúcom rozpočtovom roku (rokoch).

Termín, dokedy je potrebné podať zúčtovanie príslušnému orgánu, musí byť riadne daný v uzavretej zmluve o poskytnutí dotácie. Ak je možné dotáciu použiť aj v nasledujúcich rokoch, spravidla si správca kapitoly do konca aktuálneho kalendárneho roka žiada oznámenie o nevyčerpaných prostriedkoch v danom roku, ktoré si žiadateľ presúva do nasledujúceho rozpočtového roka.

Tým, že poskytnutie dotácie podlieha povinnému ročnému zúčtovaniu so štátnym rozpočtom, jej čerpanie býva spravidla v tom roku, v ktorom bola poskytnutá. Jej nevyčerpanie alebo čerpanie v rozpore so zmluvou o poskytnutí dotácie má za následok vrátenie do štátneho rozpočtu.

Zúčtovanie musí byť podané na predpísanom tlačive, v ktorom žiadateľ detailne rozpíše čerpanie finančných prostriedkov podľa jednotlivých druhov výdavkov. Vyúčtovanie žiadateľ podáva spolu so správou o čerpaní výdavkov, v ktorej popíše celý priebeh projektu (akcie).

Pri zúčtovaní finančných prostriedkov so štátnym rozpočtom sa nevyčerpané prostriedky nevracajú, ak ich suma nepresiahne 5 €. Poskytovateľ je povinný uviesť termín odvedenia výnosov z prostriedkov štátneho rozpočtu, najneskôr však k termínu povinného zúčtovania so štátnym rozpočtom.

Účet 357– Ostatné zúčtovanie rozpočtu obce a vyššieho územného celku

Poskytnutie bežného transferu zo ŠR – čerpanie dotácie v plnej výške:

P. č.

Text účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

1.

Prijatý bežný transfer pre obec na bankový účet

10 000

221

357

2.

Účtovanie nákladov spojených s účelom dotácie

10 000

518

321

3.

Vo vecnej a časovej súvislosti sa zúčtuje suma vyčerpaného transferu do výnosov

10 000

357

693

4.

Úhrada faktúr od dodávateľov za služby

10 000

321

221

Poskytnutie bežného transferu zo ŠR – vrátenie finančných prostriedkov do štátneho rozpočtu:

P. č.

Text účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

1.

Prijatý bežný transfer pre obec na bankový účet

10 000

221

357

2.

Účtovanie nákladov spojených s účelom dotácie

8 000

518

321

3.

Vo vecnej a časovej

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály