Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Daň za podiely pri spoločnej nehnuteľnosti

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Zákon č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov ustanovuje, že nehnuteľnosťami sú pozemky a stavby spojené so zemou pevným základom. Na účely zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) sa za nehnuteľnosti okrem pozemkov a stavieb považujú aj byty a nebytové priestory, ktoré sa zdaňujú daňou z nehnuteľností.

Vlastníctvo nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti zdaňované podľa zákona o miestnych daniach môžu byť v/vo:

  • vlastníctve jednej osoby,
  • podielovom spoluvlastníctve viacerých osôb alebo
  • bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, ktorí sú spoluvlastníkmi jednej veci.

Spoluvlastníctvo k nehnuteľnosti

Ak vlastnícke právo k nehnuteľnosti má jedna osoba, tá priznáva a platí daň z nehnuteľností a túto zákonnú povinnosť nemôže preniesť na inú osobu. Ak je vec v spoluvlastníctve viacerých osôb, ide o spoluvlastníctvo k veci, ktoré je:

  • podielové (bez určenia minimálneho alebo maximálneho počtu spoluvlastníkov) alebo
  • bezpodielové, vznikajúce medzi manželmi pričom pri bezpodielovom spoluvlastníctve môžu byť len dve osoby (manželia).

Podielové spoluvlastníctvo môže vzniknúť prevodom alebo prechodom vlastníckych práv (kúpou, dedením, darovaním), rozhodnutím štátneho orgánu, ale aj na základe zákona.

Práva a povinnosti podielových spoluvlastníkov k spoločnej nehnuteľnosti sa môžu uplatňovať a vykonávať:

  • osobitne každým spoluvlastníkom spoločnej nehnuteľnosti alebo
  • ich spoločný majetok spravuje vytvorené spoločenstvo alebo
  • iný organizačný útvar, ak sa na tom dohodnú všetci spoluvlastníci.

Podľa Občianskeho zákonníka je spoluvlastnícky podiel vyjadrený mierou, akou sa spoluvlastníci podieľajú na právach a povinnostiach, ktoré vyplývajú zo spoluvlastníctva k spoločnej veci.

* * *

Ak nie je nejakým právnym predpisom určené alebo účastníkmi dohodnuté inak, sú podiely všetkých spoluvlastníkov spravidla rovnaké.

Podielové spoluvlastníctvo spoločnej nehnuteľnosti je nedeliteľné, ktoré nemožno zrušiť a vysporiadať podľa ustanovení Občianskeho zákonníka. Ak zákon č. 97/2013 Z. z. o pozemkových spoločenstvách v z. n. p. neustanovuje inak, vzťahujú sa na práva a povinnosti vlastníkov podielov spoločnej nehnuteľnosti ustanovenia Občianskeho zákonníka.

Právne vzťahy a evidencia

Informačné zdroje o evidencii nehnuteľností a o právnych vzťahoch k nehnuteľnostiam poskytuje okresný úrad – odbor katastra – ktorého právna úprava je ustanovená zákonom č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) v z. n. p. (ďalej len „katastrálny zákon“).

Podľa katastrálneho zákona pozemkom sa rozumie časť zemského povrchu oddelená od susedných častí hranicou územnej správnej jednotky, katastrálneho územia, zastavaného územia obce, hranicou vymedzenou právom k nehnuteľnosti, hranicou držby alebo hranicou druhu pozemku, alebo rozhraním spôsobu využívania pozemku. V katastrálnom zákone sú uvedené aj druhy pozemkov, avšak na účely zákona o miestnych daniach je pomenovanie a kategorizácia niektorých pozemkov určená odlišne.

Podrobnosti o obsahu katastra upravuje vyhláška Úradu geodézie, kartografie a katastra SR č. 461/2009 Z. z., č. 162/1995 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) v z. n. p. Táto vyhláška vymedzuje kód druhu pozemku a spôsob využívania pozemku. Evidencia nehnuteľností a právne vzťahy k nehnuteľ

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály