Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Znečistenie oceánov mikroplastmi môže byť väčšie, ako sa odhadovalo

Dátum: Rubrika: Editoriál

Veľká rozmanitosť vedeckých techník a metód používaných pri štúdiu znečistenia mikroplastmi obmedzuje súčasné poznatky o tomto vážnom environmentálnom probléme ohrozujúcom naše ekosystémy. Toto je hlavný záver štúdie Inštitútu environmentálnych vied a technológií Universitat Autňnoma de Barcelona (ICTA-UAB), ktorá hodnotí výskum vykonaný na meranie prítomnosti mikroplastov v pobrežných oblastiach a morskej vode Stredozemného mora, a to tak v morskej povrchovej vode, stĺpci morskej vody, ako aj v morských sedimentoch. Zo záverov vyplýva, že hladiny mikroplastov v Stredozemnom mori sú pravdepodobne vyššie, ako sa odhadovalo, ale použité metódy nie sú schopné ich zaznamenať.

Znečistenie mikroplastmi je jedným z environmentálnych problémov, ktorý ohrozuje naše ekosystémy, o ktorého záujem v spoločnosti rastie. Konkrétne, Stredozemné more je jednou z najväčších oblastí akumulácie plastov na svete a predstavuje úrovne znečistenia podobné "veľkej morskej odpadkovej škvrne" Tichého oceánu, a to odvtedy, čo veľká populácia, ktorá obýva oblasť, a morská dynamika znamenajú, že plávajúce plasty sú uväznené v povodí, s niekoľkými možnosťami úniku do Atlantického oceánu.
Vedecká oblasť, ktorá študuje tento problém, je relatívne nová a jej metódy sa neustále vyvíjajú, čo sťažuje definovanie najvhodnejších pojmov a techník, s ktorými ich identifikovať.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.