Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zálohovanie jednorazových obalov na nápoje - nová právna úprava (1.)

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

S účinnosťou od 1. decembra 2019 sa SR pridala ku skupine európskych štátov, [1] ktoré si v boji proti negatívnym aspektom výroby a používania jednorazových nápojových obalov zvolili ich spätný odber priamo od konečného užívateľa, teda vybrali sa cestou zálohovania. V našich podmienkach pritom nejde o prvý model založený na spätnom odoberaní obalov z nápojov naproti vyplácanému zálohu – zálohovanie veľkej časti opakovane použiteľných obalov na nápoje (najmä pivných sklenených fliaš) v SR funguje už pomerne dlhý čas, pričom vykazuje vysokú mieru efektívnosti, pokiaľ ide o ich návratnosť za účelom opakovaného použitia.

Nové a významné je, že v prípade jednorazových obalov na nápoje, zálohovanie, povinné a štátom vynútiteľné, čoskoro pokryje mimoriadne rozšírený obalový produkt, ktorý bol z pohľadu spotrebiteľa roky spájaný s vysokou mierou voľnosti pri manipulácii nielen v čase konzumácie nápoja, ale aj vo fáze jeho premeny na odpad. Aj keď "ostré" spustenie zálohovania opakovane nepoužiteľných nápojových obalov zákon č. 302/2019 Z.z. o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len "zákon o zálohovaní") predpokladá až v januári 2022, už v súčasnosti prebiehajú niektoré kroky spojené s jeho prípravou a riadením. Na nasledujúcich stranách má príspevok ambíciu v stručnom rozsahu objasniť dôvody zavedenia zálohovania jednorazových nápojových obalov, ako aj ozrejmiť obsah zákona o zálohovaní, a to najmä priblížením rozsahu povinností a oprávnení aktérov, ktorí do tohto zložitého systému budú vstupovať - štátu, výrobcov obalov, distribútorov obalov, ale aj spotrebiteľa. Osobitný priestor je venovaný ozrejmeniu povahy a postavenia kľúčového hráča v systéme zálohovania, ktorým bude tzv. správca zálohového systému jednorazových obalov na nápoje (ďalej len "správca").
K dôvodom zavedenia systému zálohovania
V SR sa každoročne uvedie na trh približne 1 miliarda jednorazových nápojových obalov vyrobených z polyetyléntereftalátu (PET), [2] čo predstavuje váhu približne 34 tisíc ton a zhruba 345 miliónov nápojových kovových plechoviek. Z tohto počtu sa prostriedkami triedeného zberu komunálneho odpadu dokáže v súčasnosti vyzbierať približne 62 % plastových fliaš, pričom pri plechovkách takýto údaj nie je dostupný. Tieto odhady priniesla analýza Inštitútu environmentálnej politiky Ministerstva životného prostredia SR z novembra 2018, ktorá bola vypracovaná pred spustením samotnej prípravy zákona o zálohovaní. Zvyšok nevyzbieraných plastových nápojových obalov zostáva v zmesovom komunálnom odpade a, žiaľ, v mnohých prípadoch aj v prírode. Z analýz, ktoré boli vypracované pred spustením legislatívnych prác na budúcom zákone o zálohovaní tiež vyplynulo, že v rámci systému zálohovania možno vyzbierať až 90 % nápojových plastových a kovových obalov.
Z pohľadu výrobcov obalov je používanie jednorazových PET obalov pre zachovanie hygieny a ochrany nápojov, pri dodržaní optimálnych výrobných a skladovacích podmienok, ďaleko atraktívnejšie ako použitie opakovane použiteľných obalov. Aj keď najnovšie zistenia hovoria o tom, že fľaše z PET majú pri vyšších teplotách schopnosť prepúšťať isté (aj keď len minimálne) množstvo škodlivých látok do balených vôd, dopyt po výrobe opakovane použiteľných fliaš, najmä sklenených, sa tým nezvýšil. Smernica Európskeho Parlamentu a Rady 94/62/ES z 20. decembra 1994 o obaloch a odpadoch z obalov (ďalej len "smernica o obaloch") pritom v článku 7 ukladá členským štátom EÚ vytvoriť legislatívny rámec pre ­návrat opakovane použiteľných obalov ako jednej z foriem predchádzania vzniku odpadu. Zákon č. 79/2015 Z.z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o odpadoch") prijal na tieto účely opatrenie v podobe povinnosti pre distribútorov obalov, ktorí uvádzajú na trh iné ako opakovane použiteľné obaly, uvádzať v mieste ich predaja aj nápoje rovnakého druhu v opakovane použiteľných obaloch. Je však zrejmé, že tak, ako správanie výrobcov a distribútorov, aj návyky spotrebiteľa sa odvíjajú od ekonomickej výhodnosti a praktických podmienok. Preto súčasný trend aj naprieč viacerými európskymi štátmi smeruje v tejto oblasti od predchádzania vzniku odpadu skôr k eliminácii negatívnych dopadov odpadu na životné prostredie, pričom jednu z foriem predstavuje práve zálohovanie.
Ak hovoríme o ambíciách novej legislatívy v oblasti zálohovania jednorazových nápojových obalov a dôvodoch jej potreby, osobitne sa možno pristaviť pri probléme tzv. litteringu, ktorý znehodnocuje najmä lesy, rieky a vodné nádrže. Odpad z výrobkov
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.