Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Sú mikroplasty nová hrozba?

Dátum: Rubrika: Editoriál

Plasty a výrobky z nich sú čoraz viac kritizované materiály najmä pre narastajúci objem problémových odpadov z nich. V minulosti boli plasty prezentované ako "mate­riál budúcnosti", dnes čelia snahám o znižovanie ich spotreby, legislatívnym opatreniam a aj zákazom používania niektorých najmä jednorazových výrobkov.

Čo je príčinou narastajúcej averzie voči plastom? Popri celom rade vynikajúcich vlastností, vďaka ktorým našli plasty širokospektrálne uplatnenie, majú aj jednu vlastnosť, ktorá spôsobuje ekologické problémy - sú takmer nezničiteľné. Odpad z nich sa rozkladá aj niekoľko storočí. Hoci sú plasty pomerne dobre recyklovateľné, niektoré výrobky z nich bohužiaľ končia v prírode na nelegálnych skládkach. Ide o rôzne drobné obaly, PET fľaše, jednorazový riad či "igelitky". Táto situácia predstavuje globálny celosvetový problém znečisťovania prírody, vodných tokov a vodných plôch, čo v mnohých štátoch vrátane Európskej únie vyústilo do legislatívnych zákazov používania vybraných problémových výrobkov. Krokom k znižovaniu "voľného" plastového odpadu je aj postupné spoplatňovanie či zálohovanie niektorých výrobkov - "igelitiek" alebo PET fliaš.
Plasty a ich prísady
Výraz a pomenovanie "plasty" nezahŕňa len jeden presne a jednoznačne definovaný materiál, ale veľmi širokú skupinu rôznorodých materiálov s často diametrálne odlišnými vlastnosťami. Spoločné pre ne je snáď len východisková surovina - ropa, zemný plyn a v minulosti aj uhlie a ich uhlíková štruktúra. Plasty tvori
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.