Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Prevádzkovateľom úspešnej kompostárne môže byť aj poľnohospodár

Dátum: Rubrika: Príklady dobrej praxe

Čo sa stane s vyzbieraným bioodpadom? Premení sa na zdroj tak, ako uvádzajú informačné letáky, ktoré nabádajú občanov k lepšiemu triedeniu? Prečo našej pôde chýba organická zložka a prečo sa v nej už toľko neurodí? Prečo sa nám tu rozširuje erózia? Myslíte, že tieto otázky spolu nesúvisia? Opak je pravdou. Inšpiráciou pre slovenské poľnohospodárstvo, odpadové hospodárstvo aj tvorcov legislatívy v týchto oblastiach môže byť príklad kooperácie rakúskych farmárov a výrobcov kompostu.

V Rakúsku má ekologické poľnohospodárstvo a kompostovanie viac ako 30-ročnú tradíciu. Že sa tieto dve odvetvia postupne spoja v záujme dosiahnutia najvyššej BIO kvality, bolo len otázkou času. V Seitzendorfe, len 120 kilometrov od Bratislavy, funguje už takmer tri desaťročia rodinná biofarma Anzböck, ktorá vyrába vlastný kompost a používa ho ako prírodné hnojivo pre svoju ekologickú produkciu.
Na farme s rozlohou 280 hektárov sa pestujú zemiaky, cibuľa a sladké zemiaky. Ako medziplodinu pestujú obilie. V posledných rokoch začali používať aj krycie plodiny s výbornými výsledkami. Majiteľ biofarmy, Christian Anzböck, produkciu dodáva do obchodného reťazca s označením "BIO". Môže sa pochváliť bohatou úrodou, za ktorú vďačí výživnému kompostu, ktorý dosahuje najvyššiu kvalitu A+ podľa rakúskej certifikácie.
Prepojenie farmy a kompostárne
Od roku 2017 je súčasťou biofarmy aj vlastná kompostáreň. Jej ročná kapacita je 10 000 ton biologicky rozložiteľného odpadu. Zdrojom pre výrobu kompostu je vlastný materiál z poľnohospodárskej produkcie a biologicky rozložiteľný odpad z domácností. Ten je privážaný z triedeného zberu biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu z okolitých samospráv približne od 70 000 obyvateľov. Vďaka zhodnoteniu tohto odpadu disponuje biofarma ročne 4 500 tonami vlastného kompostu. Tento objem však nepostačuje, a preto približne 800 ton kompostu ročne ešte dokupujú z iných kompostární.
O kvalitný kompost je v Rakúsku veľký záujem. Mnohí farmári už v marci vykupujú celú jeho produkciu priamo v priemyselných kompostárňach. Väčšina takýchto zariadení funguje ako súkromná spoločnosť, ktorá má uzavreté zmluvy s odberateľmi - poľnohospodármi, ktorí sa zameriavajú na vysokú kvalitu hnojív a ekolog
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.