Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Manažérstvo zberu odpadov (2.)

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Neoddeliteľnou súčasťou manažérstva zberu odpadov je aj zneškodnenie odpadu. Druhá časť príspevku rozoberá dve možnosti zneškodňovania, a to progresívnu metódu spaľovania odpadu a na druhej strane najjednoduchšiu, najstaršiu a najrozšírenejšiu metódu skládkovania odpadov.

(dokončenie z predchádzajúceho čísla)
Spaľovanie odpadov
V jednotlivých krajinách EÚ je odlišná nielen úroveň zhodnocovania či skládkovania, ale aj spaľovania KO. Množstvo spáleného KO závisí od vytvorených podmienok na túto činnosť, a to tak technologických, ako aj legislatívnych.
Na jednej strane máme skupinu krajín, kde je zakázané alebo obmedzované spaľovanie KO, ako sú Malta, Portugalsko, Cyprus, Bulharsko, Chorvátsko, Grécko či Rumunsko. Na druhej strane sú krajiny, kde je naopak zakázané alebo obmedzené skládkovanie odpadu vhodného na spálenie ako je Dánsko, Fínsko, Nemecko, Belgicko, Holandsko, Švédsko či iné.
To sa prejavilo aj na vyššej úrovni spaľovania KO v týchto krajinách, či už v absolútnom, alebo relatívnom vyjadrení.
Energetické zhodnocovanie KO je vo veľkej miere využívané v severských krajinách ako Fínsko, Švédsko alebo Dánsko. Všetky uvedené štáty majú úroveň nad 50 % energetického zhodnocovania KO. Tento spôsob nakladania s KO sa vôbec nevyužíva v krajinách EÚ ako Chorvátsko a Malta či v minimálnej miere v Lotyšsku a Bulharsku. Slovensko energeticky zhodnocovalo KO v roku 2018 na úrovni necelých 7 %. [6] Táto hodnota je výrazne podpriemerná voči krajinám EÚ (28 %).
Najväčším producentom antropogénnych emisií CO2 (cca 80 %) je práve energetika. Zosúladenie vzťahov energetiky a biosféry je preto v súčasnosti jednou z najzávažnejších strategických úloh riešenia globálnych environmentálnych problémov. Z vyššie uvedených dôvodov aj rozvoj energetiky musí byť založený na princípe udržateľného rozvoja.
Biomasa pri spaľovaní uvoľňuje do ovzdušia menej škodlivých emisií. Práve tento aspekt vedie k tvorbe takých palív, ktoré by obsahovali len biomasu. Na Slovensku sa zavádza výroba brikiet a peliet určených na spaľovanie. [13] Pričom na výrobu týchto palív môžu byť využité aj vhodné odpady.
Spaľovanie KO patrí medzi progresívne metódy zneškodňovania odpadov. Vyznačuje sa mnohými výhodami, ku ktorým patrí predovšetkým významné zníženie objemu odpadov. Spaľovanie je termický proces, ktorým sa znižuje objem odpadu a uvoľňuje sa v ňom viazaná energia. Väčšina chemických a biologických látok sa rozkladá a prechádza na relatívne menej škodlivé látky v popolčeku a v spalinách. Pri spaľovaní (za podpory stabilizačného a prídavného paliva) dochádza k oxidácii tuhých a kvapalných odpadov obsahujúcich uhlík na oxid uhličitý, vodu a popol. Ďalšie chemické látky v procese spaľovania môžu produkovať škodlivé emisie, ktoré treba odlučovať alebo tieto nebezpečné odpady pred spaľovaním vytriediť. Prakticky všetky výstupy zo spaľovne (plynné emisie, popolček, škvara, popol) treba kontrolovať z hľadiska možných účinkov na životné prostredie.
Spaľovanie odpadov má svoje výhody aj nevýhody. K výhodám spaľovania odpadov môžeme zaradiť:
-
redukcia odpadov,
-
väčšina látok sa spaľovaním mení alebo rozkladá na menej škodlivé, resp. neškodné hygienicky sterilné látky,
-
výroba energie,
-
termická metóda sa využíva tam, kde už nie je účelné alebo možné materiálové zhodnotenie odpadu,
-
správne vedený termický proces v zariadení si vyžaduje predúpravu odpadu a triedenie odpadu, ktoré znižuje náklady na prevádzku a vylepšuje ekologické parametre výroby,
-
kontinuálne monitorovanie škodlivín v prostredí.
Nevýhody spaľovania odpadov:
-
pri nezabezpečenom odbere vyrobenej energie sú náklady na spaľovanie neúmerne vysoké, výkyvy v produkcii odpadov nepriaznivo ovplyvňujú stabilitu prevádzky (pokles tvorby odpadov inak pozitívny sa vo výrobe na spaľovni prejavuje nestabilitou v prevádzke), potreba veľkých zvozových oblastí,
-
tvorba nebezpečných emisií a odpadov (popolčekov) s vysokými nákladmi na ich ďalšiu úpravu,
-
zvýšenie frekvencie dopravného zaťaženia v blízkosti spaľovne.
Pre niektoré odpadové technológie, najmä odpady zo zdravotníckych zariadení alebo odpady z chemického priemyslu, je spaľovanie v podstate jediným spôsobom ich zneškodňovania. Priaznivým aspektom tejto metódy je vznik tepla uvoľneného pri spaľovaní odpadov alebo jeho premena na inú formu energie na priemyselné alebo verejné využitie.
Spaľovacie technológie môžu byť aplikované na rôzne druhy odpadov, či už na komunálne, priemyselné, poľnohospodárske, alebo iné ostatné a nebezpečné odpady. Väčšiu časť odpadov môžeme považovať za menej hodnotné palivá a ich spaľovanie sa stretáva s problémami, ktoré vyplývajú z nehomogenity a z
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.