Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Kto je pôvodcom odpadu zo servisných činností?

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Na zbernom dvore máme starý nakladač, ktorý nám pravidelne servisovala firma. Urobili sme však výberové konanie, zmenili dodávateľa na servisné práce, no ten nám odmieta zobrať odpad zo servisu, keďže podľa neho ide o náš odpad. Odpad však vznikol jeho činnosťou. Ako máme teraz postupovať?

Situácia, v ktorej ste sa ocitli, je úplne štandardná. Ak sa zmenia vzťahy a uzatvoríte zmluvu so spoločnosťou, ktorá pozná zákon č. 79/2015 Z.z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o odpadoch"), a správa sa zodpovedne voči svojmu klientovi, upozorní vás vopred na "stereotypy", ktoré boli v minulosti zaužívané a ktoré aktuálne nie sú v súlade so zákonom o odpadoch.
V tomto kontexte treba spomenúť okrem servisných, čistiacich alebo udržiavacích prác aj stavebné a demolačné práce, pretože pri týchto
"servisných činnostiach",
ktoré upravuje či už § 14 ods. 9 alebo § 77 ods. 2 zákona o odpadoch, sa vychádza z obsahovo takmer identických ustanovení.
Podľa zákona o odpadoch pre servisné, čistiace a udržiavacie práce platí:
Pôvodcom odpadu, ak ide o odpady vznikajúce pri servisných, čistiacich alebo udržiavacích prácach vykonávaných v sídle alebo v mieste podnikania, v organizačnej zložke alebo v inom mieste pôsobenia právnickej osoby alebo fyzickej osoby – podnikateľa, je právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ, pre ktorú sa tieto práce vykonávajú; pri vykonávaní týchto prác pre fyzické osoby je pôvodcom odpadov ten, kto uvedené práce vykonáva.“
Podľa zákona o odpadoch pre stavebné a demolačné práce platí:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.