Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Dánsko vyhlásilo druhý ­termín zavedenia povinného zberu textilného odpadu

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Dánske Ministerstvo životného prostredia avizovalo začiatkom septembra 2022 nový termín zavedenia povinného zberu textilného odpadu. Pôvodný termín zavedenia, 1. január 2022, bol posunutý. Na povinné triedenie textilného odpadu si Dánsko počká do 1. júla 2023. Ako pokračuje v prípravách? Mohli by sme niektoré postupy aplikovať aj na Slovensku?

Pracovná skupina
Od zrušenia prvého termínu na zavedenie zberu textilného odpadu bolo založené "textilné partnerstvo" medzi dánskou Agentúrou na ochranu životného prostredia, obcami a firmami. Cieľom je rozvíjať a hľadať riešenia, napríklad prostredníctvom pilotných projektov, kde obce a firmy spolupracujú na vývoji technológií triedenia a recyklácie, ako aj možností predaja textilného odpadu
1)
. Podobná pracovná skupina bola začiatkom roka 2022 vytvorená aj na Slovensku.
Konkrétne opatrenia
Dánske ministerstvo životného prostredia pristúpilo v kontexte plánovaného rozšírenia triedeného zberu o položku textil ku konkrétnym krokom. V tlačovej správe uvádza, že spolu s veľkou časťou parlamentu (teda dohoda medzi koaličnými Sociálnymi demokratmi a Liberálnou stranou, Socialistickou ľudovou stranou, Radikálnou ľavicou, Konzervatívnou ľudovou stranou, Liberálnou alianciou a alternatívou) došlo k zhode na nevyhnutnom posilnení inšpekcie v odpadovom hospodárstve a kontrole vývozu a dovozu odpadu
2)
. Tento bod by prospel aj slovenskému odpadovému hospodárstvu. Zároveň sa v Dánsku zavádza ráznejšia regulácia poplatku za odpad, aby sa výdavky občanov znížili. V pláne je aj zavedenie cenového stropu na poplatky za komunálny odpad pre obyvateľov. Dáni sa rozhodli zaradiť textil do vyhradeného prúdu výrobkov, ktoré spadajú pod rozšírenú zodpovednosť výrobcov. Znamená to, že náklady na zber, prepravu, prípravu na opätovné použitie, zhodnotenie, recykláciu, spracovanie a zneškodnenie textilného odpadu, budú hradiť výrobcovia textilu, resp. ten, kto uvádza tento tovar na trh konečnému spotrebiteľovi. Tento systém financovania sa zvažuje aj na Slovensku.
Ďalej došlo k dohode na nasledujúcich bodoch
3)
:
-
Pri plánovaní zberu textilného odpadu sa bude zohľadňovať flexibilita obcí. Každá si sama vyberie model zberu, ktorý najlepšie a najefektívnejšie zapadá do existujúceho usporiadania odpadov.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.