Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Čo sa mení novelou zákona o miestnych daniach?

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Novela zákona o miestnych daniach, ktorá bola toho času zaznamenaná v Zbierke zákonov Slovenskej republiky pod číslom 268/2014 Z. z., zavádza viaceré novinky a úpravy terajších ustanovení zákona týkajúce sa správy miestnych daní v podmienkach miest a obcí. Zmena sa v podmienkach obcí a miest týka napríklad rozšírenia dane zo stavieb pri stavbách hromadných garáží a stavbách hromadných garáží umiestnených pod zemou alebo úpravy miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

Novela zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) nadobudla účinnosť v polovici októbra 2014.

Novela zákona o miestnych daniach zároveň obsahuje obmedzenie pre správcov dane pri určovaní sadzby dane z ornej pôdy, chmeľníc, viníc, ovocných sadov, trvalých trávnatých porastov, lesných pozemkov a rybníkov s chovom rýb. Ročná sadzba dane pre uvedené pozemky nebude môcť presiahnuť päťnásobok ročnej sadzby dane z pozemkov a pri záhradách, stavebných pozemkoch a zastavaných plôch a nádvorí nebude môcť sadzba dane presiahnuť päťnásobok najnižšej ročnej sadzby dane z pozemkov.

Tieto pozemky budú definované v internom akte obce – vo všeobecne záväznom nariadení (VZN). Táto novela mení základ dane pri určitých pozemkoch; ide o pozemky, na ktorých sa nachádza transformačná stanica alebo predajný stánok slúžiaci na predaj tovaru a poskytovanie služieb.

Podľa novely zákona o miestnych daniach bude základom dane pri uvedených pozemkoch hodnota pozemku určená vynásobením skutočnej výmery transformačnej stanice alebo predajného stánku v metroch štvorcových a hodnoty pozemku za 1 meter štvorcový uvedenej v prílohe zákona pre stavebné pozemky.

Novela umožní, aby obce vydali VZN, ktorým môže na pozemkoch, kde sa nachádza transformačná stanica alebo predajný stánok, určiť inú sadzbu ako všeobecnú sadzbu upravenú. Táto sadzba nebude môcť presiahnuť päťnásobok najnižšej sadzby dane z pozemkov ustanovenej obcou (v postavení správcu dane) vo VZN.

Pripomínam, že obec si vo svojom VZN môže ustanoviť spôsoby, kritériá a postup, kedy môže daňovníkovi určitú časť da

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály