Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Budeme vedieť lepšie triediť výrobky z alternatívnych materiálov?

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Veľký rozvoj nastal napríklad pri potrubných systémoch, no najväčší priestor pre aplikáciu plastov poskytli pravdepodobne obalové materiály a obalová technika. Tu našli plasty kvalitatívne i kvantitatívne najviac aplikácií. Rozsah a objem aplikácie plastov v obalovej technike sa ešte zvýšil, keď sa začal polyetyléntereftalát (PET) používať okrem vlákien (polyesterové vlákna a tkaniny, tesil) aj na obalové účely. PET fľaše sa tak stali najprv určitou senzáciou pri balení nealkoholických nápojov, pričom sa postupne stali najviac používaným obalovým materiálom, a to nielen pre už spomínané nealkoholické nápoje.
Výrazný nárast v používaní získali fóliové materiály, tašky (igelitky), vrecká a rôzny jednorazový riad, teda poháre, taniere, misky, príbory. Tieto výrobky si získali veľkú obľubu v stánkoch rýchleho občerstvenia, v bufetoch, v stánkoch pri rôznych voľnočasových aktivitách, kúpaliskách, vodných plochách či pri turistických objektoch.
Plasty postupne nahrádzali tradičné materiály nielen v "masových" aplikáciách, ale aj v rôznych kvantitatívne malých, snáď nezaujímavých aplikáciách. Ako príklad možno uviesť náhradu kovových, hliníkových túb pre rôzne pasty a krémy, náhradu kovových "náplní" do guličkových pier, ale aj náhradu sklenených vianočných ozdôb za nerozbitné plastové ozdoby, rôzne umelé kvety, vianočné stromčeky a podobne. Opodstatnených, ale aj úsmevných aplikácií a náhrad je, samozrejme, omnoho viac a jedným z dôvodov obľuby plastov bola určite aj ich nerozbitnosť, ľahké spracovanie a výroba. Zabudlo sa však na vlastnosť, ktorá sa ukazuje ako problémová, teda prakticky ich "nekonečná" životnosť, keďže ich rozklad a prirodzená likvidácia trvá stovky rokov.
Búrlivý rozvoj aplikácie plastov však žiaľ nesprevádzala i rovnako silná starostlivosť o to, čo s výrobkami po skončení ich životnosti. Tak, ako boli plasty najdynamickejšie sa rozvíjajúcim a používaným materiálom, tak odpad z plastov bol a je žiaľ najrýchlejšie rastúcou komoditou odpadov. Použité výrobky z plastov tvoria najväčší odpad na legálnych i nelegálnych skládkach.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.