Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Zoradiť podľa:

Zoradiť podľa:

Aktuality - 2021

Kampaň Zatoč s odpadom pokračuje novembrovou výzvou

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia Zatoč s odpadom prichádza s treťou výzvou. V novembri  je otázkou obsah smetného koša v domácnosti,  najmä objem vyhodených obalov.

Bilancia štátneho rozpočtu k 31. októbru 2021

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Ministerstvo financií Slovenskej republiky zverejnilo bilanciu štátneho rozpočtu k 31. októbru 2021.

V novej architektúre eurofondov samosprávy chýbajú

Kategória: Aktuality Zdroj: EURACTIV

Operačný program Slovensko bude mať desať sprostredkovateľských orgánov. Napriek výhradám zo zoznamu vypadli samosprávne kraje a krajské mestá. Remišovej rezort chce namiesto toho samosprávam pomôcť s čerpaním cez nové technické sekretariáty a reg...

ZMOS analyzuje miestne dane a poplatky

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Združenie miest a obcí Slovenska spracováva ďalšiu, pre samosprávu mimoriadne užitočnú analýzu. Pripravovaná analýza sa sústredí na miestne dane a poplatky ako nástroj na skvalitnenie života obyvateľov miest a obcí.  

Novela daňového poriadku schválená v parlamente

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Poslanci NR SR schválili novelu daňového poriadku, ktorého cieľom je vytvorenie nových efektívnych nástrojov v boji proti daňovým podvodom a motivácia daňových subjektov k dobrovoľnému plneniu svojich daňových povinností.

Poslanci parlamentu schválili novelu zákona o účtovníctve

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Cieľom novely zákona, ktorá bola Národnou radou Slovenskej republiky schválená v utorok 2. novembra 2021, je posilniť transparentnosť informácií vykazovaných v účtovnej závierke zverejnením účtovných závierok všetkých právnických osôb vo verejnej ...

Konferencia venovaná predchádzaniu vzniku odpadov

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Slovenská agentúra životného prostredia v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia SR pripravuje Konferenciu Predchádzanie vzniku odpadov 2021. Podujatie bude 11. novembra vysielané účastníkom z prezenčnej miestnosti do on-line priestoru.

Bez plastov na verejných podujatiach i v štátnej správe

Kategória: Aktuality Zdroj: Ministerstvo životného prostredia SR

Prevádzky verejného a rýchleho stravovania a verejné podujatia už nebudú ponúkať občerstvenie v jednorazových plastových výrobkoch. Od začiatku roku 2023 ich nebude používať ani štátna správa. Vyplýva to z novej legislatívy, ktorú pripravilo Minis...

SPF: elektronické podpisovanie odosielanej korešpondencie

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Slovenský pozemkový fond (SPF) spúšťa v skúšobnej prevádzke podpisovanie odosielanej korešpondencie kvalifikovaným elektronickým podpisom. Cieľom je vybavovanie väčšiny typov žiadostí výlučne v elektronickej forme.  

Odpadové hospodárstvo hlavnou témou rokovania sekcie

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Hlavnou témou zasadnutia odbornej sekcie životného prostredia Rady ZMOS bolo odpadové hospodárstvo a to najmä uzatváranie skládok komunálneho odpadu na Slovensku, stratégia nakladania s komunálnym odpadom  a problematika poskytovania dotácií z Env...

Regióny požadujú na budúce eurofondy tri miliardy eur

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Samosprávne kraje žiadajú vyššiu alokáciu z nových eurofondov, namiesto 1,5 miliardy eur chcú aspoň dvojnásobok.

Od pondelka 1. novembra 24 čiernych a 8 oranžových okresov

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Od pondelka 1. novembra bude na Slovensku 24 okresov v čiernej fáze - treťom stupni ohrozenia a ďalších 39 sa zafarbí na bordovo - druhý stupeň ohrozenia. V  červenej fáze – prvom stupni ohrozenia bude osem okresov a rovnako osem okresov bude oran...

Agrorezort podáva pomocnú ruku samosprávam

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) ponúka pomocnú ruku samosprávam na Slovensku v prípade, že identifikujú výskyt diviačej zveri vo svojich intravilánoch.

Verejno-súkromné partnerstvá vs. podnikanie pri zabezpečovaní verejnoprospešných činností

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Verejno-súkromné partnerstvá (Public-Private Partnership) v prostredí miestnej územnej samosprávy doposiaľ nepatria medzi výrazne využívané možnosti financovania municipálneho rozvoja, prípadne na účely zabezpečovania verejných služieb. Verejno-sú...

Informačný deň k zeleným opatreniam pre samosprávy

Kategória: Aktuality Zdroj: Slovenská agentúra životného prostredia

Slovenská agentúra životného prostredia organizuje Informačný deň ZELENÉ OPATRENIA PRE SAMOSPRÁVY, ktorého program je určený prednostne zástupcom samospráv, architektom, projektantom, ako aj verejnosti.

Nová súdna mapa smeruje priamo na rokovanie vlády

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Ministerstvo spravodlivosti SR informuje, že reforma súdnej mapy  a jej tretí návrh smeruje priamo na rokovanie vlády bez medzirezortného pripomienkového konania.

ZMOS dáva do pozornosti ďalší svoj manuál o realizácii a prevádzke kompostární

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti ďalší manuál. Venuje sa realizácii a prevádzke kompostárni. 

Obecné a mestské polície majú 30 rokov, stretli sa na sneme

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Členovia Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska (ZNOaMPS) sa stretli na sneme, ktorý sa koná na Štrbskom Plese. Obecné a mestské polície na Slovensku si v tomto roku pripomínajú 30. výročie vzniku.

Vyjednávanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre rok 2022

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Na úrade vlády SR sa 27. októbra 2021 uskutočnilo druhé kolo kolektívneho vyjednávania kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu pre rok 2022.

ZMOS dáva do pozornosti ďalší manuál

Kategória: Aktuality Zdroj: ZMOS

Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti ďalší manuál. Aktuálny vypracovalo k dvom témam. Týka sa zákona proti byrokracii a novej právnej úpravy zákona o hospodárskej mobilizácii. 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.