Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zmeny pri podávaní súhrnného výkazu po 1. 1. 2010

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Nové pravidlá týkajúce sa určenia miesta dodania služby, ktoré platia v Európskej únii od 1. januára 2010, boli prevzaté do novely zákona č. 471/2009 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (ďalej len „novela zákona o DPH“). Novela zákona o DPH preberá do slovenskej právnej úpravy okrem iných predpisov aj smernicu Rady 2008/8/ES z 12. februára 2008, ktorou sa mení a dopĺňa smernica 2006/112/ES, pokiaľ ide o miesto poskytovania služieb a dňom 1. 1. 2010 nadobúda účinnosť.

V súvislosti so zmenami pri poskytovaní služieb medzi jednotlivými členskými štátmi, ktoré vyplynuli z nových právnych predpisov, sa menia aj povinnosti pri predkladaní súhrnného výkazu, v ktorom sa po 1. januári 2010 uvádzajú aj poskytnuté služby s miestom dodania v inom členskom štáte, pri ktorých je povinný platiť daň príjemca služby v inom členskom štáte.

Dôležitou zmenou je, že súhrnný výkaz je platiteľ dane povinný podať v zmysle novely zákona o DPH za každý kalendárny mesiac, v ktorom:

  • dodal tovar s oslobodením podľa § 43 ods. 1 zákona o DPH z tuzemska do iného členského štátu osobe identifikovanej pre daň v inom členskom štáte,
  • premiestnil tovar oslobodený od dane podľa § 43 ods. 4 zákona o DPH,
  • sa zúčastnil na trojstrannom obchode ako prvý odberateľ podľa § 45 zákona o DPH,
  • dodal
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály