Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie stavieb, technického zhodnotenia stavieb a ich vykazovanie v konsolidačnom balíku v štátnych ROPO

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Stavba je definovaná v § 43 zákona č. 50/1976 Z. z. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len „ stavebný zákon“) ako stavebná konštrukcia postavená stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu.

Pod pojmom pevné spojenie so zemou sa pritom rozumie:

  • spojenie pevným základom,
  • upevnenie strojnými súčiastkami alebo zvarom o pevný základ v zemi alebo o inú stavbu,
  • ukotvenie pilótami alebo lanami s kotvou v zemi alebo na inej stavbe,
  • pripojenie na siete a zariadenia technického vybavenia územia,
  • umiestnenie pod zemou.

Stavebný zákon člení stavby na pozemné stavby a inžinierske stavby. Ako pozemné stavby sú posudzované priestorovo sústredené zastrešené budovy vrátane podzemných priestorov, ktoré sú vhodné a určené na ochranu ľudí, zvierat alebo vecí, pričom nemusia mať steny, ale musia mať strechu. Pozemné stavby členíme podľa účelu na bytové budovy a nebytové budovy. Bytovými budovami v zmysle stavebného zákona sú stavby, ktorých najmenej polovica podlahovej plochy je určená na bývanie. Nebytové budovy sú stavby, v ktorých je viac ako polovica ich využiteľnej podlahovej plochy určená na nebytové účely.

Inžinierske stavby definuje stavebný zákon ako:

  • diaľnice, cesty, miestne a účelové komunikácie, nábrežia, chodníky a nekryté parkoviská,
  • železničné, lanové a iné dráhy,
  • vzletové dráhy, pristávacie dráhy a rolovacie dráhy letísk,
  • mosty, nadjazdy, tunely, nadcho­dy a podchody,
  • prístavy, plavebné kanály a komory, úpravy tokov, priehrady a ochranné hrádze, závlahové a melioračné sústavy, rybníky,
  • diaľkové ropovody a plynovody, miestne rozvody plynu,
  • diaľkové a miestne rozvody vo­dy alebo pary, úpravne vody, miestne kanalizácie a čistiarne odpadových vôd,
  • diaľkové a miestne elektronické komunikačné siete a vedenia, telekomunikačné stožiare, transformačné stanice,
  • diaľkové a miestne rozvody elek­triny, stožiare, transformačné stanice, televízne káblové rozvody,
  • banské stavby a ťažobné zariadenia,
  • stavby energetických zariadení, plynárne a spaľovne odpadu,
  • stavby na spracovanie a ukladanie jadrového materiálu a rádioaktívneho odpadu,
  • stavby chemických zariadení, rafinérie a koksovne,
  • stavby ťažkého priemyslu, napríklad vysoké pece, valcovne a zlievarne,
  • nekryté športové ihriská, automobilové, motocyklové a bicyklové dráhy, golfové ihriská, lyžiarske trate a vleky,
  • zábavné a oddychové parky, zoologické a botanické záhrady,
  • ostatné inžinierske stavby, napríklad skládky odpadu.

Stavebný zákon v § 139b upravuje ešte samostatnú kategóriu stavieb, a to jednoduché stavby a drobné stavby. Jednoduchými stavbami sú podľa tejto právnej úpravy stavby na individuálnu rekreáciu, oporné múry, podzemné stavby, prízemné stavby a stavby zariadenia staveniska, ako aj bytové budovy s presnou špecifikáciou parametrov v stavebnom zákone.

Drobné stavby upravuje stavebný zákon ako stavby, ktoré plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe, pričom nemôžu mať podstatný vplyv na životné prostredie. Za drobné stavby sa považujú presne špecifikované prízemné stavby a podzemné stavby, napr. práčovne, kôlne, pivnice, žumpy a pod. Za drobné stavby možno podľa stavebného zákona považovať presne určené stavby organizácií na lesnej pôde, oplotenie, prípojky stavieb a pozemkov na verejné rozvodné siete a kanalizáciu, nástupné ostrovčeky hromadnej dopravy a pod.

Účtovanie stavieb v rozpočtových organizáciách, príspevkových organizáciách, štátnych fondoch a účtovných jednotkách územnej samosprávy upravuje opatrenie Ministerstva financií SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“).

V zmysle § 21 ods. 3 a § 32 ods. 9 Postupov účtovania sa stavby účtujú ako dlhodobý hmotný majetok a v účtovej osnove im je priradený účet 021 – Stavby. Na účte 021 sa účtuje v súlade s Postupmi účtovania aj technické zhodnotenie stavieb, pokiaľ bolo uvedené do užívania. Pod pojmom uvedenie do užívania sa chápe zabezpečenie všetkých technických funkcií, ktoré sú potrebné na užívanie majetku, pričom musia byť splnené podmienky vyplývajúce z osobitných predpisov, napr. stavebného zákona, zákona č. 214/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v z. n. p., zákona č. 109/2005 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 164/1996 Z. z. o dráhach a o zmene zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom ­podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. a o zmene zákona č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci v z. n. p.

Za uvedenie do užívania sa považuje aj vydanie povolenia na predčasné užívanie stavby alebo rozhodnutia o dočasnom užívaní stavby na skúšobnú prevádzku. Podľa § 83 stavebného zákona môže stavebný úrad vydať povolenie na predčasné užívanie stavby, ak to nemá podstatný vplyv na užívanie stavby a neohrozuje to bezpečnosť a zdravie osôb. Povolenie na predčasné užívanie stavby je časovo obmedzené. Vydanie rozhodnutia o dočasnom užívaní stavby na skúšobnú prevádzku upravuje § 84 stavebného zákona. Podľa tohto ust. stavebný úrad po dohode s príslušnými orgánmi môže rozhodnúť o dočasnom užívaní stavby na skúšobnú prevádzku, ak na posúdenie spôsobilosti stavby na užívanie je potrebné zhodnotiť priebeh skúšobnej prevádzky.

Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) považuje za technické zhodnotenie výdavky na dokončené nadstavby, prístavby a stavebné úpravy, rekonštrukcie a modernizácie prevyšujúce pri jednotlivom hmotnom majetku 1 700 eur v úhrne za zdaňovacie obdobie. V prípade, že sa účtovná jednotka rozhodne považovať za technické zhodnotenie aj výdavky súvisiace s technick

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály