Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Konečné zostatky v pokladnici a na účte

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Sme rozpočtová organizácia zriadenou obcou, k 31. 12. 2012 nám zostali konečné zostatky v pokladnici, a tak isto na výdavkovom rozpočtovom účte, nezaúčtovali sme ich ani ako záväzok, t. j. zostali ako konečné zostatky a neodvedené v roku 2013. Od nášho zriaďovateľa máme podpísaný doklad, že vie o tom, že na účtoch 222 a 211 zostatky sú, a že neboli odvedené mestu. Ako tento prípad zaúčtovať, aby zostatky boli zapojené do rozpočtu, bude nám účet 354 súhlasiť s „mestom“?

Z otázky nie je zrejmé, či ide o nevyčerpané a neodvedené prostriedky bežného rozpočtu alebo o prostriedky na depozitnom účte, na ktorý boli zaslané peňažné prostriedky na mzdy a odvody vo vyššej sume, ako boli zúčtované do nákladov a vyplatené zamestnancom.

Podľa ust. § 47 ods. 4 opatrenia Ministerstva financií SR č. 16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v znení neskorších predpisov (ďalej len „Postupy účtovania“) sa na účte 354 – Zúčtovanie z financovania z rozpočtu obce a vyššieho územného celku účtuje v účtovnej jednotke, ktorá je rozpočtovou organizáciou alebo príspevkovou organizáciou zriadenou obcou alebo vyšším územným celkom (VÚC) o prijatí transferu poskytnutého z rozpočtu obce alebo VÚC.

Pri uzatváraní účtovných kníh účet 354 nevykazuje zostatok, preúčtuje sa na účet 355 – Zúčtovanie transferov z rozpočtu obce a vyššieho územného celku, z ktorého sa v nasledujúcich obdobiach zúčtováva podľa § 19 Postupov účtovania. Podľa ods. 5 toho istého ustanovenia sa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály