Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru

Dátum: Rubrika: Pracovné právo a mzdy

Uvedený príspevok sa zaoberá dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru ako osobitným druhom pracovnoprávnych vzťahov, ktoré sa majú uzatvárať výnimočne, ak uzatvorenie pracovného pomeru nie je účelné. V príspevku je poukázané aj na niektoré pomerne časté nedostatky pri využívaní týchto dohôd v praxi s odporúčaniami na ich odstránenie.

 

Zamestnávateľ môže podľa zákona č. 311/2011 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len "Zákonník práce") na plnenie svojich úloh alebo na zabezpečenie svojich potrieb výnimočne uzatvárať s fyzickými osobami dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, za ktoré sa považujú dohoda o vykonaní práce, dohoda o brigádnickej práci študentov a dohoda o pracovnej činnosti (ďalej spolu len "dohody").
Dohoda o vykonaní práce sa uzatvára na
práce, ktoré sú charakterizované výsledkom
(napr. namaľovanie plotu, oprava brány), na rozdiel od dohody o brigádnickej práci študentov a dohody o pracovnej činnosti, ktoré sa uzatvárajú na
príležitostné činnosti vymedzené druhom práce
(napr. starostlivosť o obecnú zeleň, upratovanie kultúrneho domu). Obce často nesprávne uzatvárajú dohodu o vykonaní práce na činnosti, ktoré sú vymedzené druhom práce. Preto je vždy potrebné vopred posúdiť povahu práce, ktorá sa má vykonávať a na základe toho zvoliť správny druh dohody.
Dohody by sa však mali uzatvárať
výnimočne,
 a preto v ostatných prípadoch je potrebné namiesto dohody uzatvoriť pracovnú zmluvu. Okrem toho dohody možno uzatvoriť najviac na 12 mesiacov. Ak je dohoda uzatvorená na 12 mesiacov, po skončení jej platnosti je potrebné uzatvoriť novú dohodu a znovu prihlásiť zamestnanca do príslušných poisťovní. Keďže sa dohody majú uzatvárať len výnimočne, domnievame sa, že nadmerné reťazenie dohôd by mohlo predstavovať obchádzanie Zákonníka práce.
Žiadna z dohôd
nie je povinne zverejňovanou zmluvou
v zmysle zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v z. n. p. (ďalej len "zákon o slobode informácií"). Napriek tomu niektoré obce zverejňujú dohody na svojich webových sídlach, dokonca sa možno v praxi stretnúť aj so si­tuáciou, keď obec na svojom webom sídle vytvorila samostatnú podstránku, na ktorej zverejňovala iba dohody.
Okrem toho obce v týchto prípadoch ani nevykonajú anonymizáciu a zverejňujú dohody spolu s osobnými údajmi zamestnancov. Keďže zákon o slobode informácií neustanovuje povinnosť zverejňovať dohody a obce pravdepodobne nebudú mať na zverejňovanie dohôd iný právny základ v zmysle nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenie o ochrane údajov), dochádza tým k porušeniu ochrany osobných údajov dotknutých zamestnancov. Odporúčaním pre takéto obce môže byť, aby zo svojich webových sídiel odstránili zverejnené dohody a nové dohody už na svojich webových sídlach nezverejňovali.
Niektoré obce používajú vzory dohôd, ktoré už dlhšiu dobu neboli aktualizované a obsahujú nesprávne ustanovenia, napríklad obsahujú odkaz na predchádzajúce už neplatné zákony o ochrane osobných údajov.
Osobitosti pracovnoprávneho vzťahu založeného dohodou
Na pracovnoprávny vzťah založený dohodou sa vzťahujú najmä tieto ustanovenia Zákonníka práce:
a)
všeobecné ustanovenia,
b)
prestávky v práci,
c)
nepretržitý denný odpočinok,
d)
nepretržitý odpoči
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály