Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Obsah rozhodnutia obce v správnom konaní

Dátum: Rubrika: Správne právo

 

Príspevok sa zaoberá najmä podkladmi potrebnými pre rozhodnutie správneho orgánu, ako aj náležitosťami rozhodnutia v správnom konaní, pričom uvádza tiež viaceré príklady z praxe správnych orgánov.

Rozhodnutie v správnom procese je významným právnym aktom obce, ktorá je správnym orgánom. Práve rozhodnutím obec rozhoduje o právach, právom chránených záujmoch a právnych povinnostiach účastníkov správneho konania. Pre právnu relevanciu rozhodnutia obce v správnom konaní je nevyhnutné, aby obsahovalo všetky náležitosti, ktoré ustanovuje právny poriadok. Rozhodnutie v správnom konaní musí zohľadňovať výsledky dokazovania a jednotlivé podklady, ktoré má správny orgán zabezpečené a vykonané. Možno preto konštatovať, že dôkazné konanie je podstatným podkladom pre obsah vydaného rozhodnutia obce v správnom konaní.
Príklad č. 1
V odôvodnení rozhodnutia sa obec odvolávala na vykonaný dôkaz, t.j. audiovizuálny záznam, ktorý vykonala v správnom procese. Išlo pritom o podstatný dôkazný prostriedok, ktorý bol dôležitý pre meritórny výrok rozhodnutia. Účastník konania namietal, že v zákone č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v z. n. p. (ďalej len "Správny poriadok") sa neustanovuje takýto špecifický dôkazný prostriedok. Konala obec v súlade s platným právom?
Pri dokazovaní treba pristupovať k predloženým dôkazným prostriedkom extenzívnym výkladom, keďže podľa § 34 ods. 1 Správneho poriadku na dokazovanie možno použiť všetky prostriedky, ktorými možno zistiť a objasniť skutočný stav veci a ktoré sú v súlade s právnymi predpismi.
Jednotlivé dôkazné prostriedky, ktoré sú uvedené v § 34 ods. 2 Správneho poriadku, nepredstavujú taxatívny právny výpočet dôkazných prostriedkov, pričom môžu existovať ešte aj iné, Správnym poriadkom výslovne neustanovené dôkazné prostriedky, ktoré môžu byť správnym orgánom vykonané v správnom konaní. Ide napríklad o rôzne audiovizuálne záznamy preukazujúce skutočnosti, ktoré sú podstatné v predmetnom správnom konaní.
Pokiaľ správny orgán neuzná určitý dôkazný prostriedok, ktorý mohol byť podstatným v správnom konaní, má účastník správneho konania podľa § 53 ods. 1 Správneho poriadku možnosť podať odvolanie, ktoré je riadnym opravným prostriedkom v správnom konaní. Odvolacie konanie však predlžuje čas, kým dôjde k vydaniu právoplatného rozhodnutia, ktoré je potom následne aj vykonateľné. Je preto podstatné, aby boli dôkazné prostriedky v správnom konaní riadne a včas vykonané správnym orgánom. V kontexte uvedených súvislostí možno konštatovať, že obec konala v súlade s platným právom.
Príklad č. 2
V správnom konaní obec nevykonala dôkaz, konkrétne nezabezpečila miestnu ohliadku, hoci to účastník správneho konania v danom prípade navrhoval. V odôvodnení rozhodnutia to však obec nekonštatovala a neodôvodnila tento svoj postup. Je rozhodnutie obce v tomto prípade obsahovo správne?
Pre dokazovanie v správnom konaní je nevyhnutné nielen to, aby boli dôkazné prostriedky vykonané správnym orgánom, ale aby ich aj posúdil jednotlivo a vo vzájomných súvislostiach, pričom ide o veľmi náročnú úlohu, ktorá vyplýva z § 34 ods. 5 Správneho poriadku. Vyžaduje si to predovšetkým komplexné posúdenie dôkaznej situácie, jej porovnanie s predmetom správneho konania, zváženie dôkaznej váhy daného dôkazného prostriedku. Správny orgán, ktorým je aj obec, má pritom oprávnenie zvážiť, či určitý dôkaz vykoná alebo nevykoná, čo vyplýva aj z právnej úpravy. V prípade, že správny orgán určitý dôkazný prostriedok nevykonal, musí to podľa § 47 ods. 3 Správneho poriadku v odôvodnení svojho rozhodnutia riadne zdôvodniť. Rozhodnutie obce teda nebolo obsahovo správne a rovnako, obec nekonala v súlade s platným právom.
Príklad č. 3
V správnom konaní, ktoré viedla obec, vznikla predbežná otázka, ktorá sa týkala občianskoprávneho konania o náhradu škody, ktoré prebiehalo pred súdom. Správny orgán (obec) prerušil správne konanie až do času, kým nerozhodne meritórne súd. Uvedené prerušenie konania obec konštatovala aj v odôvodnení svojho rozhodnutia. Je rozhodnutie obce v tomto prípade právne súladné?
Rozhodnutie správneho orgánu musí vyplývať zo správne zisteného skutkového stavu veci, pričom tento princíp sa označuje ako 
princíp materiálnej pravdy
. Tento princíp si bezpodmienečne vyžaduje, aby dokazovanie prebehlo takým spôsobom, že závery z neho vyplývajúce budú vecne, ako aj právne odôvodnené a správne. Vecná správnosť dokazovania si vyžaduje, aby dokazovanie prebehlo v logickej štruktúre, v rámci ktorej jednotlivé dôkazné prostriedky navzájom súvisia a sú vzájomne podmienené. Právna stránka procesu dokazovania si vyžaduje, aby tento proces prebehol tak, že výsledné prvostupňové rozhodnutie je z právnej stránky správne a odôvodnené.
Správne orgány pritom musia spolupracovať nielen s inými správnymi orgánmi pri zisťovaní materiálnej pravdy, ale takisto s inými štátnymi orgánmi, napríklad so súdmi. Ak vznikne akákoľvek otázka, ktorá je riešená v konaní pred iným správnym orgánom alebo pred súdom, rozhodu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.