Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Ďalšie zmeny zákona o odpadoch ešte v tomto roku

Dátum: Rubrika: Legislatíva

V posledných dňoch rezonujú v kruhoch odbornej verejnosti novinky v zákone č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o odpadoch“), ktoré pripravilo Ministerstvo životného prostredia SR (ďalej len „MŽP“). Tieto zmeny vzbudzujú záujem nie len svojím obsahom, ale aj spôsobom schvaľovania. Novela zákona o odpadoch sa totiž schvaľovala v skrátenom legislatívnom konaní a nakoniec bola schválená už dňa 24. septembra 2020.

Kritika navrhovaných zmien
Navrhované zmeny a skrátené legislatívne konanie boli kritizované zo strany potravinárov, výrobcov či obchodníkov. Problém videli v otázke skráteného legislatívneho konania, v ktorom neplatia zákonné lehoty na predkladanie a prerokovanie návrhu zákona, a taktiež v nemožnosti sa k danému návrhu vyjadriť a vopred náležite prerokovať navrhované zmeny. Navrhnuté zmeny majú platiť vyhlásením zákona v Zbierke zákonov SR, takže skoro okamžite po jeho prijatí, čo spôsobuje nemožnosť dotknutých subjektov sa na dané zmeny primerane a vopred pripraviť.
Ďalším z kritizovaných bodov je stanovenie minimálnych nákladov na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenia odpadov z obalov a neobalových výrobkov. Pôvodne MŽP navrhlo v návrhu vyhlášky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 373/2015 Z.z. o rozšírenej zodpovednosti výrobcov vyhradených výrobkov a o nakladaní s vyhradenými prúdmi odpadov v z. n. p. (ďalej len "vyhláška"), nasledujúce minimálne náklady:
-
sklo: 90 eur za tonu,
-
plast: 550 eur za tonu,
-
kompozitné materiály: 520 eur za tonu,
-
kovové obaly: 250 eur za tonu,
-
noviny a časopisy: 90 eur za tonu,
-
kartón: 130 eur za tonu.
Stanovenie minimálnych nákladov na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenia odpadov z obalov a neobalových výrobkov, tzv. recyklačných poplatkov, by malo podľa dotknutých subjektov za dôsledok zvýšenie okrem iného aj ceny potravín, čo by v realite zaplatili samotní spotrebitelia.
V dôsledku tejto kritiky prepracovalo MŽP svoj návrh novely zákona o odpadoch, v ktorej upravilo napríklad aj skôr uvedené zvyšovanie recyklačných poplatkov.
Tento prepracovaný návrh novely zákona o odpadoch a návrh vyhlášky bol dňa 23. septembra 2020 schválený vládou SR a dňa 24. septembra 2020 aj Národnou radou SR.
Novela zákona o odpadoch obsahuje 28 bodov zmien. Navrhované zmeny by mali byť účinné, až na pár výnimiek, dňom vyhlásenia zákona v Zbierke zákonov SR.
Aké zmeny nás čakajú sa dozviete v tomto článku.
Účel zmien
Podľa dôvodovej správy k novele zákona o odpadoch je hlavným účelom novely zákona o odpadoch riešenie akútnych problémov, ktoré vyplynuli z aplikačnej praxe.
Z časti treba zmeniť ustanovenia zákona o odpadoch, ktoré nadobudli účinnosť na základe poslednej novely zákona o odpadoch a pri ktorých sa ukázalo, že tieto zmeny neboli vhodné alebo vykonateľné, prípadne ich treba zmeniť z iných dôvodov. Zmeny sa týkajú napríklad novej definície komunálneho odpadu a zodpovednosti za nakladanie s komunálnym odpadom z iných zdrojov, termínu zavedenia tzv. ekomodulácie a zavedenia povinnej elektronickej evidencie prostredníctvom Informačného systému odpadového hospodárstva.
Dôležitým cieľom je aj stabilizácia systému nakladania s triedeným zberom komunálnych odpadov, keďže na začiatku roka 2020 došlo k situácii, keď okolo 400 obcí nemalo uzatvorenú zmluvu s organizáciou zodpovednosti výrobcov pre obaly.
Predĺženie zmlúv o plnení vyhradených povinností
Výrazné zmeny nastanú vo vzťahu k organizáciám zodpovednosti výrobcov a výrobcov vyhradených výrobkov.
Organizácia zodpovednosti výrobcov bude povinná uzavrieť s výrobcom vyhradeného výrobku zmluvu o plnení vyhradených povinností na dobu určitú
najmenej na obdobie dvoch kalendárnych rokov.
Výrobca vyhradeného výrobku bude oprávnený zmluvný vzťah s organizáciou zodpovednosti výrobcov naďalej ukončiť k 31. decembru kalendárneho roka bez udania dôvodu, avšak musí byť zachované obdobie dvoch rokov, t.j. výrobca vyhradeného výrobku môže vypovedať zmluvu o plnení vyhradených povinností prvýkrát až ku koncu druhého roka trvania zmluvy o plnení vyhradených povinností.
Zároveň budú výrobcovia obalov a výrobcovia neobalových výrobkov, ktorí ukončia zmluvný vzťah s organizáciou zodpovednosti výrobcov, povinní uzatvoriť nový zmluvný vzťah s organizáciou zodpovednosti výrobcov pre obaly
najneskôr do 31. októbra kalendárneho roka,
v ktorom výpoveď podali. V tomto roku to musia stihnúť do 20. novembra 2020.
Táto povinnosť sa nevzťahuje na výrobcov, ktorí si budú od ďalšieho kalendárneho roka zabezpečovať svoje vyhradené povinnosti individuálne. Avšak títo výrobcovia budú mať tiež novú povinnosť, a to poda
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.